Aanleg en onderhoud rijbak voor uw manege

Aanleg en onderhoud van rijbakken

Het aanleggen en onderhoud aan uw rijbak kunnen wij voor u verzorgen en u hierin adviseren. Iedere paardenhouder wil het liefst het hele jaar door een goed berijdbare rijbak. Het aanleggen van een rijbak vergt de nodige kennis om dit goed te laten slagen. De lokale bodem en de opbouw en volgorde van de verschillende lagen spelen hierin een belangrijke rol.

De optimale waterdoorlatendheid is een zeer belangrijk punt, anders wordt de bak te nat, krijg je plasvorming en heb je in de winter sneller kans op bevriezing. Belangrijk hierbij is dat alle lagen van de rijbak op het juiste niveau worden aangelegd, dus de fundering, de drainagelaag en de toplaag.

Op wens van de klant worden de lagen van de rijbak aangelegd. Uiteraard wordt hierin advies gegeven en gekeken naar het gebruiksdoel, de opbouw van het bodemprofiel op locatie, de grondwaterstand en het type rijbak. Tevens dient er rekening gehouden te worden met de weersinvloeden, bij droogte of neerslag, het onderhoud van de bak en of het ook gebruikt gaat worden voor bijvoorbeeld longeren en/of als paddock.

Voor de toplaag zijn er verschillende mogelijkheden. Zo kan er gekozen worden voor een zand toplaag, dit waarbij het afhankelijk is van de korrel hoe de waterdoorlatendheid en de vastheid van de bodem zal zijn. Polyvlokken is ook een optie, het zorgt voor een betere stabiliteit van de bodem, neemt veel vocht op, het is veerkrachtig en heeft een goede schokabsorptie. Uiteraard zijn er nog tal van andere mogelijkheden om de toplaag af te werken, denk aan tapijtsnippers, diverse vezels etc.

Ook het aanleggen van drainage behoort tot de mogelijkheden. Voor de drainage worden er in de fundering sleuven gegraven waarin de drainagebuizen komen te liggen, afhankelijk van de onderlaag, gemiddeld om de 2 Ă  3 meter. De buizen worden voorzien van zand die goed waterdoorlatend is.

Ook nadat de rijbak is aangelegd voorzien wij ook in onderhoud. Denk aan het inroteren bijvoorbeeld de polyvlokken, het frezen van de toplaag van de bak en het (lasergestuurd)-egaliseren van de bak.

 

Voor specifieke vragen of het advies over het aanleggen van een rijbak kunt u uiteraard contact met ons opnemen.

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.