Nieuws

Goed weten waar je sterk in bent, je concentreren op je specialismen en daarnaast goed in de keten samenwerken om zo maximaal te scoren. Met deze filosofie heeft Harold Donkers een eigen plek verworven en breidt het werkgebied voor zijn specialismen zich verder uit. Ook heeft het jonge bedrijf al diverse prestigieuze projecten binnengehaald.

Soms heb je van die klussen waarbij alle kwartjes goed vallen. Als het dan ook nog eens een prestigieus project is, heb je meteen een dijk van een referentie. Dat is precies wat Harold Donkers uit Nederweert binnenhaalde als partner in het opknappen van een groot landhuis in Weert. Het betrof een kapitale particuliere villa waarbij ook de tuin met aangrenzend weiland geheel opnieuw moest worden aangelegd. De eigenaar schakelde Harold in vanwege zijn specialisatie op het gebied van het grondwerk ten behoeve van de aanleg van groen en erfverhardingen en om zijn vermogen om mee te denken in de keten. “Dat is precies hoe wij het liefst werken: vooraf overleggen met opdrachtgevers en partners en meedenken om de beste oplossingen te krijgen”, vertelt Harold. Voor de aanleg van de tuin met nieuwe paden en een grote vijver waren er ideeën en schetsen, maar het was nog allemaal open en de opdrachtgever was in voor verbeteringen. “Samen met de eigenaar en de hovenier hebben we een plan uitgewerkt met daarin een grotere vijver, meer hoogteverschillen en een uitgekiende aanplanting.” Harold was daarin verantwoordelijk voor het complete grondwerk, het bemesten, bewerken en het glooiend afwerken van de ondergrond ten behoeve van het leggen van de graszoden door de hovenier, de aanleg en afwerking van de halfverharde paden, het planten van de bomen en het egaliseren en inzaaien van het weiland. “In overleg met opdrachtgever en hovenier hebben we meerdere malen aanpassingen gedaan om tot het beste eindresultaat te komen. Als het dan lukt om samen het project naar alle tevredenheid te realiseren, geeft dat een extra goed gevoel”, aldus Harold. Zeker als er daarna ook nog een uitgebreide publicatie verschijnt waarin hij nadrukkelijk wordt genoemd als partner in het project.

Harold Donkers Grondverzet & Loonwerk, Nederweert
Harold Donkers runt samen met partner Mariëlle Kluskens het loon- en grondverzetbedrijf in Nederweert. De hoofdactiviteiten van het bedrijf, dat in 2006 is gestart, zijn cultuurtechnische werken en grondverzet – voornamelijk in de eigen regio – met de nadruk op compact materieel en met de specialiteiten grondwerk, egaliseren en inzaaien. Gemeenten en aannemers vormen de grotere opdrachtgevers. Naast cultuurtechnisch werk voert het bedrijf ook grondverzet en sloopwerken uit plus voorkomend groenbeheer, agrarische diensten en gladheidbestrijding. Donkers werkt nadrukkelijk samen met andere cumelabedrijven. Het bedrijf heeft vijf man vast personeel en huurt met regelmaat losse krachten met vakkennis in.

In de keten gestart
Harold begon als achttienjarige bij een loonbedrijf op de trekker en pakte na enige tijd maar wat graag het precisiewerk op, zoals het zaai- en rooiwerk. Na ook jaren ervaring opgedaan tehebben in het grondverzet en het volgen van enkele cursussen vond hij medio 2006 de tijd rijp om voor zichzelf te beginnen. “Landbouwloonbedrijven en grote gespecialiseerde grondverzetbedrijven waren er genoeg, maar ik zag in onze omgeving een hiaat in de markt voor bedrijven die het kleinere gespecialiseerde grond- en cultuurtechnische werk oppakten”, aldus de ondernemer. “Denk aan het grondwerk ten behoeve van het aanleggen van tuinen, verhardingen voor bedrijven en particulieren, aanleggen en uitvlakken van bouwputten en manegebakken, diverse werken voor gemeentelijke instanties, aanleg en onderhoud van sportterreinen et cetera. Ik had al contact met hoveniers en gemeenten en ook mijn voormalige werkgever wilde wel meedenken, met als achtergrond dat je daarna voor elkaar wat kunt betekenen.” Hij kreeg de ruimte om in de avonduren naast zijn baan te starten met een minigraafmachine om zo zijn bedrijf op te zetten. Een landbouwmechanisatiebedrijf in de buurt hielp hem met een zeer gunstige betalingsregeling voor zijn eerste Deutz- Fahr-trekker. “Dan merk je al hoe belangrijk het is om met partners op te trekken. Eén plus één is dan altijd meer dan twee”, concludeert Harold. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot een cultuurtechnisch loon- en grondverzetbedrijf met een sterke focus op gespecialiseerd precisiewerk met zowel compacte als grote machines, deels in eigen huis ontwikkeld.

vakblad-grondig-2

Sterk personeel
De filosofie van samenwerken is gebleven. “Als je groeit, krijg je ook kansen op het aannemen van groter grondverzetwerk, het werk dat de collega’s met wie je samenwerkt ook uitvoeren. Als het klanten zijn van onze collega-bedrijven met wie wij samenwerken, verwijzen we ze altijd door naar hen, dan hou je de relatie gezond”, vertelt Harold. “Als een collega-bedrijf ons nodig heeft of zelf geen tijd heeft voor bijvoorbeeld het egaliseren en afwerken een toplaag of zelf niet de passende machines heeft, meldt hij zich wel en dan komen wij. Zo help je elkaar en benut je elkaars sterktes.” Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor het aan- of afvoeren van grotere hoeveelheid grondstoffen bij een project waarbij Donkers het complete grondwerk heeft verzorgd. “Hierbij schakelen wij dan collega-bedrijven in die dan in de aan- en afvoer van de gewenste hoeveelheid grondstoffen kunnen voorzien. Zo voorkom je stilstand van machines die je niet dagelijks nodig hebt of die alleen in te zetten zijn bij piekmomenten.”

vakblad-grondig-1

Inmiddels heeft Donkers vijf personeelsleden in vaste dienst. “Dat zijn jongens met dezelfde genen. Ze kunnen zelfstandig werken, denken mee met de klant en gaan vooraf in overleg als ze knelpunten zien of denken dat het op een andere manier beter kan”, legt hij uit. Hij wijst erop dat zeker voor particulieren, maar ook voor bedrijven het meedenken en het schoon opleveren met alle bijbehorende werkzaamheden er ook bij horen. “De jongens moeten dat zelf zien en regelen. Denk bijvoorbeeld aan een oprit net even iets breder maken omdat je anders niet goed kunt uitstappen of de bocht niet kunt maken. Het zijn maar kleine zaken, maar voor de klant wel heel fijn dat het zo in één keer in orde is.” Harold geeft aan dat, ook al heeft hij een relatief klein bedrijf, hij niet overal altijd zelf aanwezig kan zijn. “Bovendien wil ik een deel van de tijd nog uitvoerend werk uitvoeren. Het zaaiwerk voer ik het liefst zelf uit, want daar ligt nog altijd mijn passie”, vertelt hij. “Onze kracht zit in meedenken en in onze specialismen; daar kun je niet zo maar mensen voor inhuren. Als we krachten inhuren, zoeken we wel medewerkers met specifieke vaardigheden.”

Eigen machines
Tijdens de rondgang zie je aan alles dat het bedrijf nog volop in ontwikkeling is. Donkers heeft net de landbouwschuren van ‘de buurman’ aangekocht. Er staat een unit die als voorlopig kantoor en kantine fungeert en er is een nieuwe, aparte oprit voor het materieel in de maak. In één van de schuren is een ruime werkplaats ingericht. Daarin staat een onderlosser in aanbouw voor het gedoseerd uitrijden van zand, granulight, split en compost. De voormalige compacte kalkstrooier wordt voorzien van bredere banden en een tweeschijfs wissel- strooiunit voor het aanbrengen van de fijne toplaag. Ook staat buiten de in eigen beheer ontwikkelde compacte graszaaimachine, waarbij dankzij speciale uitlopen, een dubbele rij rubberen aandrukwielen, een vrij dichte roestvrijstalen nalooprol en een stappenwiel een nauwkeurige dosering kan worden bereikt. “Dankzij de rubberen aandrukwielen kunnen we onder vochtiger omstandigheden ook goed werk afleveren. De smalspoortrekker die hiervoor staat, is bovendien voorzien van een bandenpakker in de fronthef die ervoor zorgt dat de bodem over de gehele breedte even sterk wordt aangedrukt.’ Donkers heeft ook een speciale compacte kilverbak met dubbele laser ontwikkeld, met diverse fijnafstellingen voor het aanleggen van sportvelden. “In dit segment moet je zaken zelf ontwikkelen. Ik doe dat graag, maar pas wel op dat ik niet te veel uren in de werkplaats steek”, zegt Harold daarover. Binnenkort arriveren een nieuwe Liebherr 914 ter vervanging van de huidige mobiele kraan en een zwaardere Deutz-Fahr met trekkerbumper op het bedrijf. “We groeien door, en daar komen dan ook wel wat grotere machines bij. We blijven echter trouw aan ons keuze voor het gespecialiseerde compacte werk en blijven daarin samenwerken met collega’s daar waar het kan. Zo zijn we gestart en met die filosofie hebben we de beste resultaten geboekt. Zonder die aanpak hadden we dat project van die villa niet gehad en waarschijnlijk ook niet tot dit eindresultaat kunnen brengen.”

Lees hier het hele artikel als een PDF.

Bron: Vakblad Grondig.

1 reactie

Geef een reactie